Šípky

Šípky, ktoré nazbierame v jeseni nám poskytujú parádny zdroj vitamínov. Okrem toho, vďaka ním sa nám lepšie vstrebáva  železo, čo je pri anemických typoch ľudí veľmi dôležité. Šípkový čaj varíme aspoň 15 minút, čo pre nás, ktorí majú doma piecku je veľmi jednoduché. Šupneme na piecku, tá si poradí sama. Šípky sú ľahko dostupné poklady, ktoré nám naozaj pomáhajú pri chrípke, nachladnutí, infekciách. Šípky sú močopudné, je dobré mať túto skutočnosť napamäti.  Uznávame doma vnútornú inteligenciu tela, všimli ste si, že čokoľvek vystrojíme nášmu telu, snaží sa nás neustále podporovať? Zjeme ťažké vyprážané jedlo, žalúdok robí čo môže aby ho strávilo. Málo pijeme, obličky sa snažia stále pracovať naplno. Na párty vypijeme alkohol, telo, pečeň sa ho snaží spracovať. Vnútorná inteligencia tela je úžasná, preto je veľmi často ďakujeme. Aj pri  tak jednoduchom akte ako napití sa šípkového čaju, je pre nás prirodzené navnímať tento úkon. Šípkový čaj nás svojou močopudnosťou posiela často na WC. Pri tomto akte 😀 vnímame a ďakujeme obličkám, či močovému ústrojenstvu za to, že z nás odvádza všetko nepotrebné a škodlivé. Šípkam a vode za to, že máme šancu, možnosť a príležitosť napiť sa tohto daru a prírode, že nám to poskytla. Takže návšteva na WC nie je o pozeraní sa do mobilu, skôr o vďačnosti.

Šípkový čaj

Šípky zbierame na územiach mimo ciest. Sušíme v vcelku. Nestačí ho zaliať prevarenou vodou. Varíme ho cca 15 minút. Robíme z neho čaj trikrát. Prvý výluh, ktorý pijeme daruje cenné vitamíny. Keď ho dopijeme zalievame tie isté šípky druhýkrát. Tento výluh nám podporí imunitu a tretí výluh, je značne hustý, vyplavuje z močového  a tráviaceho ústrojenstva kamienky a škodliviny.  Čaj si môžete obohatiť rôznymi spôsobmi. My ho najčastejšie pijeme čistý, ale je možné dať do neho klinčeky, bobkový list, badyán, zázvor, med Pri pití čaju dodržiavame aj pravidelné prestávky, máme obdobia keď pijeme len horúcu vodu s citrónom alebo čistú vodu. Samozrejme závisí od ročného obdobia a situácie.

Šípkový prášok

Šípky usušíme voľne na pekáči, nie na slnku. Ideálne majú mať teplotu 40 – 50  stupňov . Ak sú sušené rýchlo a prudko na slnku, strácajú vitamíny, ak sú sušené pomaličky – plesnivejú. Následne rozmixujeme na prášok. Ten dávame v surovom stave na zemiaky, do šalátov, do cestovín, do polievok na konci. Chuť nie je výrazná, neviete ju veľmi zaregistrovať, dostanete však do seba skvelé zdraviu prospešné látky.

Šípkový lekvár nezvykneme robiť, zdá sa nám prácny a hlavne šípky vieme zjesť priamo z kríka. Komu nechutia vnútorné kôstky, ten si roztlačí šípku priamo v ruke, vytlačí kôstku a zvyšok skonzumuje. Tvrdé šípky, ktoré sú pred prvým mrazom používame práve na sušenie. Tie mäkšie, po prvých mrazoch nám chutia, pretože sú sladké.  Šípky z času na čas dávame aj zvieratkám – psom, mačkám, sliepkam, kačkám, pre vtáčiky.  Zbierame ich vždy za suchého počasia, sušíme priebežne, nikdy ich nenechávame stáť, kým nazbierame potrebné množstvo, nikdy nepozbierame celý krík, ale nechávame aj pre vtáctvo.  Ten komu vadia chĺpky môže použiť tenké rukavice. Tento rok nás čaká prvýkrát sušenie konárikov na čaj, sami sme zvedaví na ich chuť. Prajeme Vám, nech sa Vám pri šípkovej chvíli darí, ak sa potrebujete niečo opýtať, kľudne sa pýtajte, hlavne však nezabudnite – všetko s mierou.